Mango party

Het is inmiddels al midden mei, in Nederland zijn ze aan het experimenteren in de politiek, alsof er geen oorlogshaarden zijn in de rest van de wereld. Die oorlog verplaatst zich ook naar Nederland in de vorm van opstand rond de universiteiten. Het rommelt in de wereld en ik maak me zorgen. Gelukkig rommelt mijn blaas niet mee en ik hoop dat de arts dat straks in juli ook gaat bevestigen.

Ik zie er weer als een berg tegenop. Het krijgen van een kankerdiagnose brengt je wereld voorgoed aan het wankelen, ik kan er niks positiefs aan ontdekken. Het gaat goed, dat dan weer wel en daar ben ik heel blij mee.

Het regent heerlijke mango’s hier in onze tuin, ze zijn sappig, zoet en vooral ook groot. Soms wel een kilo per stuk. Ik heb er gelukkig nog geen op m’n hoofd gekregen.

Ondertussen groeit Melvin gestaag, hij begint ook voor mij enigermate verstaanbaar te worden. We hebben al eenvoudige gesprekken, een heerlijk onbekommerd jochie van nu 28 maanden jong. Hij heeft vriendschap gesloten met onze twee Gambiaanse puppy’s. Zij moeten hard gaan blaffen bij onraad, en ze maken al een berg lawaai.

Het komt goed, als ik straks van de zomer weer in het prachtige overgeorganiseerde Nederland zit zijn ze groot. We hebben een stelletje, een reu en een teef. De reu wordt nog voor mijn vertrek “geholpen” maar de teef moet nog wat langer wachten eer de dierenarts een eind zal maken aan haar vermogen zwanger te worden.

Ze moet eerst een keer loops worden. Loops komt van het woord lopen, dat doen loopse honden bij voorkeur buiten de deur, opzoek naar een hijgerige reu. Ik ben benieuwd of de familie het lukt om haar binnen te houden Als ik met m’n regenjack en paprapluie in Nederland ronddool.

Ze zijn genderneutraal, daarom heet de reu Happy en de teef Lucky. Zelfs mijn honden gaan met de moderne tijd mee

Ik ben weer gevraagd om zitting te nemen in het bestuur van de VSG

Als medebestuurder van de VSG ben ik meer betrokken met wat er in Gambia aan ontwikkelingshulp gaande is, zo draag ik weer een steentje bij. Kijk maar eens op www.vsgambia.nl

De meiden gaan graag naar school, en ook Melvin moet zich om acht uur op school melden, in uniform. Het is een koddig gezicht. Hij gaat naar de voorschoolse educatie, om op zijn jonge leeftijd het Engels goed eigen te maken. Hij maakt daardoor een betere start als hij naar, wat we in Nederland groep 1 noemen, gaat.

Hij gaat vijf dagen van 8 tot 2 naar school. De meiden gaan ook op zaterdagochtend nog naar school, maar de overige dagen van 8 tot 4.

Mariama runt haar winkeltje in een andere wijk en ik heb het dan heerlijk rustig. Ik breng het hele spul om 7:30 naar hun plek.

Ik voel me uitstekend en geniet van het heerlijke weer in Gambia. Het leven is mooi en veel te kort. Iedere dag vier ik als een klein genoeglijk feestje.